De verschillende motorrijbewijzen uitgelegd

Als je droomt van rijden op een motor, is het belangrijk om te weten dat er verschillende types motorrijbewijzen zijn, elk met eigen regels en vereisten. Om te beginnen moet je kiezen welk type motorrijbewijs het beste bij jou past. Motorrijles Winterswijk en vergelijkbare plaatsen bieden trainingen aan voor alle soorten motorrijbewijzen.

Rijbewijs A1

Het kleinste rijbewijs, A1, is toegankelijk vanaf 18 jaar en laat je toe om lichte motoren te besturen. Deze motoren hebben een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW. Het behalen van dit rijbewijs vereist een theorie-examen en twee praktijkexamens, één voor voertuigbeheersing en één voor verkeersdeelneming. Met een A1-rijbewijs krijg je de vrijheid om zelfstandig op de weg te zijn, maar wel binnen de grenzen van de lichtere motorcategorie.

Rijbewijs A2

Na A1 komt rijbewijs A2, bedoeld voor middelzware motoren. Dit rijbewijs kun je halen vanaf 20 jaar. De motoren die je met dit rijbewijs mag besturen, hebben een vermogen van maximaal 35 kW. Het is een perfecte middenweg voor wie meer kracht wil dan een A1-motor biedt, maar nog niet klaar is voor de zwaarste motoren. Net als bij A1 moet je voor A2 slagen voor een theorie-examen, als je nog geen ander motorrijbewijs hebt, en twee praktijkexamens. Het A2-rijbewijs opent de deur naar een breder scala aan motoren, waardoor je meer keuze hebt in stijl en vermogen. Dit maakt het een populaire optie voor jongvolwassenen die hun rijervaring willen uitbreiden.

Rijbewijs A

Het rijbewijs A is het ultieme doel voor veel motorrijders. Vanaf 24 jaar, of na twee jaar in het bezit te zijn van rijbewijs A2, kun je dit volledige motorrijbewijs halen. Met rijbewijs A mag je elke motor besturen, ongeacht het vermogen. Dit betekent dat de zwaarste en krachtigste motoren binnen je bereik liggen. Voor het behalen van rijbewijs A onderga je, indien je al A2 hebt, alleen het praktijkexamen voor de zwaardere categorie. Dit rijbewijs geeft je de ultieme vrijheid op de weg, met de mogelijkheid om te kiezen voor elke motor die je hart begeert. Het is de laatste stap voor motorrijders die geen beperkingen willen in hun keuze voor een motor.

Over de auteur

Scroll naar boven